5 Temmuz 2013 Cuma

Çiçek Sulaması Nasıl Yapılır

Çiçek Sulaması Nasıl Yapılır

Her canlının suya ihtiyacı olduğu gibi çiçeklerinde biz insanlar gibi su ihtiyaçları bulunmaktadır. 

Aslında çiçek sulaması çok kolay bir iştir. Sadece çiçeği sularken de kendimiz nasıl su ihtiyacı duyuyorsak o şekilde bakmalıyız olaya. Etrafınızdan duymuşsunuzdur 2 günde bir sulayın 3 günde bir sulayın şeklinde. Bu öneri tamamen yanlıştır. Düşünsenize size su içmeniz için böyle bir şey diyen oldu mu? Tabi ki hayır. Sadece suya ihtiyaç duyduğunuz zamanlarda bu ihtiyacınızı karşılıyorsunuz.

Çiçekler bize sözlü ifadeyle bu ihtiyaçlarını belirtemediği için bunu anlamamız için yine kendinizden yola çıkabilirsiniz.


Örneğin siz susayınca ağzım kurudu dersiniz. Çiçek su ihtiyacı olduğunda toprağı kurur.Ya da yaz aylarında havanın sıcak olmasıyla daha çok su tüketiriz kış aylarında daha az. Sıcak olduğunda daha çabuk susarız soğuk yerlerde o kadar suyu aramayız. Aynı olay çiçeklerin bitkilerin sulaması içinde geçerlidir.

Yaz aylarında normal günlere göre daha çok su ihtiyacı duyarlar. Gün ışığını daha çok alan çiçekler daha gölge yerde duran çiçeklere göre daha çok sulama ihtiyacı duyarlar. Bu nedenle kendinizi onların yerine koyduktan sonra hiçte zorlanılacak bir şey değil. Siz nasıl aşırı su içince belli bir noktadan sonra şişiyorsanız daha fazla su içemiyorsanız aynı şey çiçekler içinde geçerlidir. Belli bir noktadan sonrası zararlıdır.

Çiçeğin sulama zamanının anlaşılacağı en önemli nokta toprağının kurumasıdır. Ancak sıcak havalarda toprağın yüzeyi toprağın alt kısımlarına oranla daha çabuk kuruyacağından buna dikkat etmeniz gerekmektedir. Yani baktınız toprağın yüzeyi kurumuş parmağınızı toprağa bastırdığında nemli ise çiçeği sulamamız gerekmez biraz daha bekleyebilirsiniz. 

Çiçeği sulama işleminde dikkat edeceğimiz diğer bir nokta ise; eğer çiçeği sularken bir bardak ya da bir şişe vasıtasıyla sulama yapıyorsanız toprak verdiğiniz suyun hepsini alamayacaktır.Toprağın içinde bulunan boşluklardan saksı tabağına süzülecektir.
İyi bir şekilde çiçeği sulamak için yapmanız gereken bir kova içerisine  iyice su doldurup saksıyı kovanın içine batırmak ve saksıyı suya batırdığınız zaman saksı içerisinde topraklarda oluşan boşluklardan kaynaklanan baloncukların oluştuğunu göreceksiniz. Bu baloncuklar tamamen bitene kadar ve bittikten sonra yaklaşık 5 dakika daha kovanın içinde saksınızı tutunuz. Daha sonra saksının suyunu süzmesi için lavoba benzeri bir yerde bekletiniz. Suyunun iyice süzüldüğün den emin olmalısınız. Yoksa saksıyı koyduğunuz saksı altlığında su birikip çiçeğin köklerini çürütmeye başlayacaktır. Bunu önlemek için çiçek sulaması yaparken suyunun süzülme işlemi de büyük önem taşımaktadır.

Bu sulama yöntemi ile tüm ev-salon-ofis bitki ve çiçeklerini sulayabilirsiniz. Buna orkideler de dahildir. Size bahsettiğim sulama işlemini kendim de uygulamakla beraber bugüne kadar çevremde ve kendi çiçeklerim de bitkilerim de sulamadan kaynaklı herhangi bir sorunla karşılaşmadım. Sizlerinde karşılaşacağını sanmıyorum. Bu nedenle gönül rahatlığıyla bu çiçek sulama bitki sulama yöntemini kullanabilirsiniz.

Bu yazı içeriğinde çiçek / bitki sulaması nasıl yapılır ve çiçek / bitki sulamasında dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir sorularına açıklamalar getirilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder