17 Temmuz 2013 Çarşamba

Çiçek toprağı nasıl olmalıdır

Çiçek toprağı nasıl olmalıdır?

Her canlı gibi çiçek ve bitkilerinde yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmeleri için besine ihtiyaçları vardır. İnsanoğlu bu gereksinimi çeşitli yiyeceklerden karşılarken, bitkiler de bu besini bulundukları ortamdan karşılamaktadırlar.

Farklı çiçek ve bitkilerin toprak özellikleri gereksinimleri farklı olabilmektedir. Nasıl ki bazı besin ve vitamin eksikliklerinden dolayı hastalanıyor isek aynı şekilde bitkilerde toprağında bulunan bazı besin değerleri eksikliğinden dolayı çeşitli hastalıklar gösterebilir ve hatta canlılığını kaybedebilir.

Bu nedenle çiçek ve bitki topraklarının belirli değerlere sahip olması gerekmektedir.


İç mekan bitkileri genel olarak, torfa dikilerek satışa sunulmaktalar. Çiçekçilerde ve bahçe marketlerde bitki toprağı olarak da, torf satılmakta. Oysa, torfun içinde bitki besin elementi fazla değil. Torfa dikilen bitkileri düzenli olarak beslemeniz gerekir. Torfun su tutma kapasitesi de yüksektir, ancak suyunu kaybederse yeniden aldırmak zordur. Bunu, verdiğiniz suyun, hemen saksının altından çıkmasıyla çoğu kez gözlemişsinizdir. Bu yüzden, saksı harcınızı mümkünse kendiniz hazırlayın. 

İç mekan bitkileri için kullanılabilecek standart karışım, 1 ölçü torf, 1 ölçü kompost, ½ ölçü perlit veya pomzadır. 

Bu karışımın her metreküpüne 150 gr 15-15-15 kompoze gübre katınız. Bu gübreyi zirai ilaç ve malzeme satıcılarından ‘3 -15’ diyerek isteyebilirsiniz. Tarif edilen saksı harcını ‘özellikle belirtilmiş bir yetişme ortamı’ istemeyen bütün salon bitkilerinizde kullanabilirsiniz.

Dikkat etmeniz gereken bir nokta ise eğer çiçek/ bitki toprağı satın alıp kullanacaksanız poşet içinde uzun süre nemli kalan toprağı bir gazete kağıdı üzerine yayıp yaklaşık yarım gün ya da bir gün süre ile bekletip havalandırın.

Çiçek toprağı nasıl olmalıdır -2 adlı yazımızda toprak hazırlama yöntemlerinden söz edilecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder